likdoorns

kleine lastpost, groot probleem

Behoorlijk vervelend... 

Likdoorns- eksterogen- clavi: drie benamingen voor hetzelfde euvel.  
Deze kunnen behoorlijk vervelend zijn en er zelfs voor zorgen dat mensen steeds minder gaan lopen.

 

wat zorgt ervoor dat je likdoorns krijgt?

Laat ik eerst uitleggen dat een likdoorn of eksteroog ( in de volksmond soms zo genoemd) ook uit eelt – verharde huid- bestaat.
Dit eelt groeit als een soort kegeltje naar binnen. Het wordt veroorzaakt door punt belasting van onderen. Op een teengewricht of bijvoorbeeld onder de voet onder een kopje van een middenvoetsbeentje, soms op uitstekend bot aan de zijkant van de voet nabij grote teen. Of tussen twee tenen omdat er te weinig of geen ruimte is tussen de tenen of omdat er een teen over een andere teen heen groeit (ruiterteen).
Hamertenen zorgen ook vaak voor likdoorntje op de toppen van de tenen die bij het lopen iedere keer de grond raken.


Een likdoorn geeft een stekende pijn en zorgt ervoor dat je niet meer normaal kunt lopen waardoor je soms ongemerkt andere klachten ontwikkelt als rugpijn, pijn in de heupen en/ of knieën. Weliswaar past een lichaam zich aan aan jouw ongemak maar dat is niet persé een slimme zet.


Het is dus belangrijk om likdoorns weg te laten halen en ze in de toekomst te voorkomen. Dat laatste is niet altijd is eenvoudig en soms zelfs onmogelijk.
Het belangrijkste is dat er gekeken wordt hoe de druk weg genomen kan worden.


wrat of een likdoorn?

Soms blijkt dat de vermeende likdoorn een wrat is of andersom een vermeende wrat een likdoorn. Er is een eenvoudige manier om dit te testen.

Een likdoorn geeft namelijk geen pijn wanneer je de omgeving rondom de plek samenknijpt. Wanneer je links en rechts van de wrat je duim en wijsvinger zet en dan knijpt, spring je tegen het plafond van de pijn.

Soms zie je ook het verschil. Een wrat heeft soms allemaal kleine zwarte stipjes. Soms zie je deze niet meer doordat er een eeltkapje over de wrat ligt.

Bij een wrat ga je naar de huisarts. Zelf met een voetwrat aan de slag is geen goed idee.

De veroorzaker van de wrat is een virus. Indien de voetwrat geen overlast veroorzaakt kun je ervoor kiezen om hem gewoon met rust te laten. Vaak verdwijnt hij vanzelf weer.

Voetwratten zijn echter wel besmettelijk dus zorg ervoor dat je in het zwembad en in de douche na het sporten, slippers draagt zodat je iemand anders niet besmet.

wat kunt u zelf doen tegen likdoorns?

Draag passende schoenen

    In lengte, breedte èn met voldoende teenhoogte. De pedicure kan jouw huidige schoenen beoordelen op geschiktheid en je adviezen geven voor toekomstige schoenen.

draag geen hakken wanneer...

    Wanneer je wat ouder bent en weinig of geen beschermend polster (vetlaagje) onder je voorvoeten hebt, is het beter om geen hakken te dragen.  Hakken zorgen voor veel druk op de voorvoet). Een klein hakje is juist wel aan te raden omdat dit juist zorgt voor een makkelijkere afwikkeling van de voet.

draag goede zolen

Ook is het goed om schoenen te kiezen met een iets dikkere zool en een goede binnenzool zodat iedere voetstap wordt gedempt. Te vergelijken met stootkussens rondom een boot, deze zorgen ervoor dat een boot bij het aanleggen niet meteen met de romp tegen de wal komt te liggen.

schoenen met een goede 'teensprong'

Schoenen met een goede teensprong,
de schoen loopt dan iets omhoog aan de voorkant van de schoen, ondersteunt ook de afwikkeling van de voet waardoor er ook minder druk op de voorvoet komt te staan.

wandelwol

De kwetsbare plek waar mogelijk beschermen met wandelwol.

bezoek een podotherapeut/podoloog

Bezoek altijd een podotherapeut/ podoloog bij een hardnekkig eelt/likdoorns.

disclaimer: Wees voorzichtig met likdoornpeisters.


Oudere mensen zijn kwetsbaar, missen vaak het oppervlakkig gevoel zodat ze niet in de gaten hebben als er een wond ontstaat. Bovendien is een pleister een lapmiddel en geen oplossing.

wat kan de pedicure doen?

weghalen

  • De likdoorn zou goed mogelijk weghalen. Dit betekent het kapje eelt dat er aan de buitenkant ontstaat maar ook dat de likdoorn ook in de diepte weggehaald wordt.

drukvrij leggen

  • De locatie drukvrij leggen daar waar dit een mogelijkheid is. Dit is een tijdelijke oplossing maar lost het probleem niet fundamenteel op.

doorverwijzen

  • Verwijzen naar een andere discipline.
    D.w.z. huisarts of podotherapeut/podoloog.

wat doet de podotherapeut/podoloog?

  • Kijkt naar de oorzaak van het probleem: stand van de voet en tenen,  mechanische afwikkeling van de voet.
  • Maakt corrigerende zolen waardoor het probleem wordt verholpen of verminderd.
  • Geeft schoenadvies.
  • Maakt ortheses wanneer dit een oplossing is.

hulp bij de aanpak?

DON’T WAIT. THE TIME WILL NEVER BE JUST RIGHT.

napoleon hill